Czy natura wynalazła koło? Jak bardzo trzeba przytyć, by stać się kuloodpornym? Co by się stało, gdyby kosmici ukradli nam Księżyc? Dlaczego siniaki zmieniają kolor?Ile wody mieści się w chmurze? I wreszcie, czy jest coś, co jada osy? Przed Wami następna książka z bestsellerowej serii NewScientist wypełniona po brzegi intrygującymi pytaniami i odpowiedziami - kolejna porcja znakomitej rozrywki, fascynujących ciekawostek i zdumiewających faktów. Pytania z życia wzięte mieszają się tu z hipotetycznymi, lecz niezwykle ciekawymi kwestiami. Dowiecie się, dlaczego herbata po dadaniu cytryny staje się jaśniejsza i dlaczego najzwyklejsze ziemniaki mogą być naprawdę bardzo niebezpieczne. Poznacie maksymalną długość słomki, przez którą można napić się coli, i przekonacie się, jaki kierunek pokazuje kompas umieszczony w przestrzeni kosmicznej. Czytelnicy i korespondenci magazynu "New Scientist" po raz kolejny stanęli na wysokości zadania, zadajac mnóstwo arcyciekawych pytań i udzielając pasjonujących wyjaśnień. Jaki kolor wyszczupla i dlaczego? W jakie drzewa najczęściej trafiają pioruny? Dlaczego morze jest niebieskie? Z czego tak naprawdę wynika wzór bieżnika opon?
Najnowsza książka Janusza L. Wiśniewskiego to próba zbudowania pomostu pomiędzy naukową teorią i "głosem serca", tym, co udowodnione, i tym, co odczuwane. Autor demaskuje mity, podważa stereotypy, oburza, rozbawia. Porcja zaskakującej wiedzy o nas samych. Pełna intrygujących faktów, ale też osobista refleksja naukowca. Naukowca z duszą poety.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Początkowo "coachingiem" nazywano instruktaż, zwykłe wprowadzanie pracownika w arkana pracy. Potem "coachingiem" zaczęto nazywać towarzyszenie sprzedawcom i dawanie im na gorąco informacji zwrotnej oprocesie sprzedaży. Często obejmowało to bardzo nieprzyjemne krytykowanie sprzedawcy. Również rozwijanie umiejętności innych niż sprzedawanie czyli "trening" umiejętności takich jak prezentacje, wystąpienia publiczne, nawiązywanie kontaktu, negocjacje znalazły się pod szyldem coachingu. W miarę pojawiania się kolejnych szkół coachingu w Polsce, które realizują programy szkoleniowe zgodne ze standardami międzynarodowymi (International Coach Federation, International Coach Community i inne), coaching zaczął nabierać nowego znaczenia. Zaczął reprezentować pewną postawę życiową, charakteryzować podejście do drugiego człowieka, w którym obowiązują pewne bazowe założenia sprawiające, że coaching stał się inną formą wspierania drugiego człowieka niż instruowanie, trening, nauczanie, psychoterapia, doradztwo, mentoring, consulting... I o takim coachingu jest ta książka.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dlaczego wynik niektórych konfliktów zbrojnych był inny, niż przewidywano? Historia wojen dowodzi, że w bitwie przypadek bywa równie decydujący, jak geniusz dowódcy i odwaga żołnierzy. Wielkie, doskonale uzbrojone armie nie raz ponosiły klęskę. Nie ma ostatecznej reguły, która zapewniłaby wygraną bitwę. Los wielu starć przesądziły inteligencja (lub jej brak), nieoczekiwane bohaterstwo lub błąd jednego człowieka, a nawet kaprys pogody. Czynniki zupełnie nieprzewidywalne.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Desery dla diabetyków : 120 przepisów o zredukowanej ilości cukru na proste i smaczne ciasta, chleby, puddingi, lody Tyt. oryg.: "Diabetic dream desserts".
Przygotowywanie deserów i ich zjadanie jest jedną z największych przyjemności w życiu. Niestety, desery to prawdziwe wyzwanie dla diabetyków. Poza kontrolą poziomu cukru, węglowodanów, muszą oni także uważnie dobierać tłuszcze. Czy można mimo to cieszyć się smakiem słodkości? Oczywiście! Książka opiera się na najnowszych osiągnięciach medycyny. Przepisy mają podane wartości węglowodanów, tłuszczy, cholesterolu i WW. Wykorzystują "dobre węglowodany" zawarte w takich produktach, jak owoce i owies, ograniczając białą mąkę i cukier. Nacisk położony jest na zdrowe tłuszcze: oleje, orzechy i nasiona. Liczba kalorii jest kontrolowana dzięki użyciu niskotłuszczowych produktów. A wszystko to z myślą o tym, by słodycze nie zawierały dużych ilości cukru, tłuszczu i kalorii.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym. Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję - mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych.
UWAGI:
Tyt. oryg.: "Living well withouth wheat the gluten-free gourmet" 2000. 1188 publ. Klubu dla Ciebie. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni